Navigácia

Právne informácie

  • Na koho myslíš, keď si pripínaš narcis?

    Liga proti rakovine pomáha na Slovensku onkologickým pacientom a ich blízkym už 34 rokov, a to aj vďaka známej zbierke Deň narcisov, ktorej 28. ročník sa v uliciach našich miest a obcí konal 18. apríla. Pripnutím žltého kvetu na znak solidarity s ľuďmi s rakovinou si predstavíme konkrétneho pacienta. Na Slovensku ich totiž ročne pribúda 40 000 a každý z nás pozná niekoho, koho postihlo toto náročné ochorenie. Preto sa každý rok zapája do zbierky aj naša škola. Veľká vďaka patrí všetkým, ktorí boli ochotní pomôcť chorým ľuďom, ale aj študentom 1.SAN triedy, ktorí pomohli pri realizácii zbierky v našom meste. Podarilo sa vyzbierať krásnych 973 €.
    PhDr. Ivana Grigová

  • Turnaj v hre Dáma - prvý ročník

    19. apríla 2024 sa uskutočnilo školské kolo v klasickej dáme kt. sa zúčastnili viacerí žiaci z I. PSA, I. PSB a II. PS. Prvé miesto si odniesla Katka Priečková z II. PS. Na druhom mieste sa umiestnila Kristína Balážová z tej istej triedy. A utešujúce tretie miesto si odniesol Peter Krenžel z I. PSB.

    Všetkým účastníkom (vrátane sponzorov cien a fotografom) ďakujeme a výhercom gratulujeme. :-)

    Matúš Hrubý (I.PSA), Nikola Jedináková (II. PS) a Ing. Viktor Kubinec (vyučujúci INF)

  • Teória a prax

    Spájať teóriu s praxou by malo byť neoddeliteľnou úlohou každej školy.

    Prax sa bez teórie nezaobíde a teória musí vychádzať z praktických záverov. Toto platí tak pre medicínu ako i pre ošetrovateľstvo,  ale je to neodmysliteľnou a nenahraditeľnou súčasťou  všetkých  povolaní. 

    Študentky 1.PSV triedy mali možnosť  zúčastniť sa  odborného seminára, ktorý realizovala firma Hartmann pod záštitou Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek. Počas seminára  mali možnosť overiť si nadobudnuté teoretické vedomosti a získať nové, precvičiť si zručnosti v ošetrovaní chronických rán, kolostómie a nakladaní preventívnej a liečebnej bandáže dolných končatín.

    Naše poďakovanie patrí  firme Hartman, SKSaP,  ale aj pani vrchnej sestre chirurgického oddelenia Mgr. Márii Šimčiskovej za pozvanie na spomínaný seminár, ktorý sa konal  v Kysuckej nemocnici s poliklinikou v Čadci.

    PhDr. Mária Kuljovská

  • Sieťovanie škôl

    SZŠ sv. Františka z Assisi a SZŠ v Žiline

     

    „Ak sa všetci rozhodneme hrať prvé husle, neurobíme súbor. Preto je potrebné rešpektovať každého hudobníka na jeho mieste.“ (Robert Schumann)

    Tento citát od nemeckého skladateľa je dokonalý, ak potrebujeme, aby sa každý v tíme cítil cenný.

    Školy, ktoré niečo dôležité spája, majú príležitosť spolupracovať a tak sa vydať na cestu plnohodnotného vzdelávania v Slovenskej republike.

    Takúto spoluprácu vytvorila aj naša zdravotnícka škola so SZŠ v Žiline. V rámci tejto spolupráce mali študenti večerného štúdia v odbore praktická sestra (SZŠ Čadca) možnosť vymeniť si skúsenosti s vyučovaním, podmienkami, prostriedkami, študijným materiálom so študentami v odbore sanitár (SZŠ Žilina).

    Naši študenti sa zúčastnili vyučovacieho predmetu SAČ, kde predviedli zručnosti pri umývaní vlasov pacientovi na posteli. Študenti zo školy v Žiline predviedli úpravu postele po odchode pacienta.

    Cieľom  sieťovania rôznych študijných odborov bolo poukázať na dôležitosť tímovej práce v starostlivosti o chorého. Každý člen ošetrovateľského tímu má nezastupiteľnú úlohu a len spolu vytvoria kvalitnú ošetrovateľskú starostlivosť.

    V tejto spolupráci budeme pokračovať v budúcich rokoch aj naďalej.

    študentky 1.PSV triedy + tr.učiteľka PhDr. Mária Kuljovská

  • Opäť sme reprezentovali

    VIII. celoslovenská konferencia žiakov študijného odboru praktická setra

    Po niekoľkoročnej prestávke z dôvodu pandémie sa opäť, už po ôsmykrát, konala celoslovenská konferencia študentiek odboru praktická sestra v Banskej Bystrici. Témou bol Imobilizačný syndóm a jeho komplikácie. Žiačky III.PS Denisa Gajdičiarová a Katarína Mosorová dôstojne reprezentovali našu školu s prezentáciou témy Komplikácie na nervovom systéme a psychike v dôsledku imobility, prevencia a riešenie.
    PhDr. Katarína Koniarová

  • Svetový deň zdravia 2024

    Svetový deň zdravia si pripomíname 7. apríla. Naša škola v spolupráci s Mestom Čadca a ďalšími partnermi zorganizovali projekt Deň zdravia. Nielen Čadčania mali možnosť bezplatne si zmerať cholesterol, krvný tlak, či viscerálny tuk. Každý rok sa upriamuje pozornosť na konkrétnu tému týkajúcu sa zdravia ľudí na celom svete. Tento rok téma Moje zdravie, moje právo poukazuje na skutočnosť, že najmenej 4,5 miliardy ľudí nebolo v roku 2021 plne pokrytých základnými zdravotnými službami.
    Mgr. Jana Krčmáriková

  • Deň učiteľov pri príležitosti sviatku sv. Jána de La Salle

    V pondelok 8.4. sme na našich školách oslávili Deň učiteľov pri príležitosti sviatku sv. Jána de La Salle. Liturgicky sme zároveň slávili sviatok Zvestovania Pána, kde sa opäť mohol aktívne zapojiť školský spevácky zbor GORETTI. Následne sa pedagógovia zúčastnili duchovnej obnovy a slávnostného obeda.

    Mgr. Martin Klimek

  • Okresné kolo Hviezdoslavovho Kubína

    Na okresnom kole súťaže Hviezdoslavov Kubín v prednese poézie a prózy, ktoré sa konalo v Kultúrnom dome v Čadci, predviedli všetci súťažiaci predviedli kvalitný výkon. Konkurencia však bola vysoká a nie vždy sa dá  vyhrať. To ani nie je konečný cieľ a zámer, tým je zisk nových skúseností a cenných rád od odbornej poroty. Študentom patrí vďaka a pochvala za reprezentáciu školy - Sebastián Kováčik (2.PS), Iza Karolína Čáková (3.PS), Matúš Hrubý (1.PSA), Ema Kubašková (2.ZUA), Vanessa Panerová (1.PSA).
    Mgr. Michaela Vrúbelová Bírová

  • Maľovaná kniha

    Marec bol mesiacom knihy. Preto zobuďme lásku detí k čítaniu. Napríklad aj aktivitou, kedy si knihu vytvoria sami. Žiacky 2. UVB prebásnili príbeh Petra a Lucie, symbolikou zachytili pohnuté vojnové časy a nezabudli ani na odkaz diela, že zmŕtvychvstalý Ježiš je nádejou, aby sme sa nevzdávali. On si nevolil ľahšiu cestu, ktorú často hľadáme. Volil si cestu utrpenia…za nás….za teba…
    Mgr. Michaela Vrúbelová Bírová

  • Postup do celoslovenského kola SOČ

    Iza Karolína Čáková z 3. PS sa na krajskom kole SOČ umiestnila na 2. mieste s prácou Ostať prirodzená alebo splynúť s dobou (trend estetickej medicíny) a postupuje do celoslovenského kola. Gratulujeme a držíme prsty.

  • Zviditeľni neviditeľného človeka

  • Aktualizácia údajov

    Dáta z programu aScRozvrhy boli aktualizované
  • Friendly 02 - Mať sa rád je dôležité

    Milí študenti, predstavujeme vám ďalšiu epizódu študentského podcastu FRIENDLY. Témou je sebavedomie a sebaláska, ktoré sú veľmi dôležité pre každého z nás. Aj keď je sebavedomie a sebaláska dôležitá, občas môže viesť aj do nezdravej formy. Ako to vníma Iza z III.PS a Matúš z 1.PSA si môžete vypočuť v novej epizóde podcastu FRIENDLY.
    Iza a Matúš

  • Pokračujeme v edukačných aktivitách

    Cyklus prednášok pre seniorov pokračuje ďalšou témou - Význam pohybovej aktivity u seniorov. Viktória Jakubcová z III. PS zdôraznila klientom CSS Horelica benefity pohybu v každom veku a prakticky ukázala vhodné pohybové aktivity. Séria prednášok je organizovaná v spolupráci s Kysuckým kultúrnym strediskom v Čadci.
    Mgr. Monika Jánošíková

  • Biblická olympiáda

    Víťazky tohtoročného dekanátneho kola Biblickej olympiády za II. kategóriu stredné školy sú:
    Angela Kormanová III. UVA
    Anežka Zemančíková III. UVA
    Janka Pytlová III. UVB

    Menované študentky získali 1. miesto a postupujú do diecézneho kola v Žiline. Gratulujeme a ďakujeme.
    Mgr. Martina Rosinová

  • Adorácia

  • Berlínsky múr

    Ďakujeme Mgr. Michalovi Petríkovi z Nadácie Konrada Adenauera v Bratislave a pani Zuzane Hrdkovej z Kysuckej knižnice za odbornú prednášku pod názvom Múr - hranica napriek Nemeckom pre študentov 2. PS.
    Mgr. Stanislava Kubincová. Ing. Viktor Kubinec

  • Premýšľate, kam na strednú školu?

  • Spolupráca na úsmeve

    Edukačné aktivity pre žiakov 1. - 9. ročníka CZŠ Jána Palárika v Rakovej si pri príležitosti Medzinárodného dňa ústneho zdravia pripravila III. ZUA. Vďaka produktovej podpore firmy Petramed sa hravo inštruovalo o správnej ústnej hygiene. Rozprávali sme sa o škodlivosti sladených a energetických nápojov na zuby a celkový organizmus, dievčatá merali pH rôznych nápojov. Menšie detičky okrem iného zaujalo vyrábanie cukrožrútov z plasteliny a hry zamerané na zdravé a škodlivé potraviny pre zuby.
    Mgr. Pavlína Fongusová

  • Dezinfekcia zubnej ambulancie s Dürr Dental

    Význam dezinfekcie v zubnej ambulancii vysvetlila a zdôraznila maturantkám študijného odboru zubný asistent svojou prednáškou Bc. Júlia Hanesová z Dürr Dental.
    Mgr. Marianna Koperová

strana:

Novinky

Kontakt

  • Stredná zdravotnícka škola sv. Františka z Assisi
    Horná 137, 022 01 Čadca
  • (+421) 041/433 51 22 - sekretariát,

Fotogaléria